Druivensoorten

 

 

 

Overzicht

 

 

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende druiven in Spanje.

 

 

Soort

Uitleg

Airen

 

Zowel in Spanje als in de hele wereld de meestvoorkomende witte druif. Groeit in grote dikke trossen en geeft wijn met een zeer aromatische smaak, met een alcoholpercentage tussen de 12 en 14%. Komt voor in Ciudad Real (51%), Toledo, Cuenca, Albacete, Murcia, Madrid en nog vele andere streken en ze is de belangrijkste soort in La Mancha, Valdepeñas en de D.O. Vinos de Madrid. Totale opp. airén wijngaard: 476.300 ha.

Albariño

 

Witte druif. Oorspronkelijk uit Galicia. De vrucht is klein, zeer zoet, heeft een hoog glycerinegehalte en geeft een hoogwaardige wijn. Het is de belangrijkste druif van de D.O. Rías Baixas. De laatste jaren kent de albariño een enorme opgang.

Albillo

 

Witte relatief neutrale druif, met een hoog glycerinegehalte. Geeft de wijn waarin ze gebruikt wordt een zacht karakter. Ze groeit vooral in Madrid en Avila maar ook in Galicia. Het is een officieel toegelaten variëteit in de D.O. Ribeiro, en de belangrijkste soort in de D.O. Vinos de Madrid. Totale opp. albillo wijngaard: 3.500 ha.

Bobal

 

Blauwe druif die veel kleur afgeeft. Het wordt dikwijks ontkend maar van de bobal druif worden goede Rosado gemaakt. Komt vooral voor in Valencia, Cuenca en Albacete. Totale opp. bobal wijngaard: 106.114 ha.

Cabernet Franc

 

Blauwe druif uit de Bordeaux streek. Lijkt op de cabernet-sauvignon maar geeft een zachtere wijn. Zou verwant kunnen zijn met de mencía, die men in heel Galicia en Castilla-León vindt.

Cabernet-Sauvignon

 

Blauwe druif afkomstig uit de Médoc en nu wijd verspreid over alle continenten. In Cataluña en Navarra wordt ze momenteel aangeplant. In Rioja en Ribera del Duero duldt men de wijngaarden die van oudsher met deze varieteit beplant zijn. In andere gebieden wordt cabernet-sauvignon aanvaard als experimenteel ras.

Caiño Blanca

 

Zowel witte als blauwe druif afkomstig uit Galicia. Net als andere soorten uit de regio is ze schaars. De blauwe druif wordt beschouwd als een van de voornaamste soorten in de D.O. Ribeiro. De blauwe én de witte zijn officieel toegestaan in de D.O. Rías Baixas.

Caiño Tinto

 

Zowel witte als blauwe druif afkomstig uit Galicia. Net als andere soorten uit de regio is ze schaars. De blauwe druif wordt beschouwd als een van de voornaamste soorten in de D.O. Ribeiro. De blauwe én de witte zijn officieel toegestaan in de D.O. Rías Baixas.

Cariñena

 

Blauwe druif, die robuuste, evenwichtige wijnen voortbrengt en goed samengaat met de garnachadruif. Wijd verspreid over Cataluña en in Rioja, waar ze beter bekend is onder de naam mazuelo. Wordt beschouwd als een van de voornaamste druiven van de D.O.'s Costers del Segre, Penedés, Tarragona en Terra Alta, maar ze speelt slechts een kleine rol in de D.O. van haar geboorteland: D.O. Cariñena. Totale opp. cariñena wijngaard: 11.753 ha.

Garnacha

 

Een druif met een hoge opbrengst, die krachtige wijnen geeft. Het is de meest verbreide blauwe druif in Spanje, vooral in Rioja, Madrid, Navarra, Tarragona, Teruel, Toledo en Zaragoza. Het is een van de belangrijkste druiven in de D.O.'s Rioja, Navarra, Ampurdán-Costa Brava, Campo de Borja, Cariñena, Costers del Segre, La Mancha, Méntrida, Penedés, Priorato, Somontano, Tarragona, Terra Alta, Utiel-Requena,Valderorras en Madrid. Totale opp. garnacha tinta wijngaard: 170.836 ha.

Garnacha blanca

 

Geeft wijnen met veel alcohol. Verbouwd in heel Spanje verbouwd, vooral in Tarragona, Zaragoza en Teruel. Een belangrijke druif in de D.O.'s Tarragona en Terra Alta. Totale opp. garnacha blanca wijngaard: 16.329 ha.

Garnacha Tinta

 

Een druif met een hoge opbrengst, die krachtige wijnen geeft. Het is de meest verbreide blauwe druif in Spanje, vooral in Rioja, Madrid, Navarra, Tarragona, Teruel, Toledo en Zaragoza. Het is een van de belangrijkste druiven in de D.O.'s Rioja, Navarra, Ampurdán-Costa Brava, Campo de Borja, Cariñena, Costers del Segre, La Mancha, Méntrida, Penedés, Priorato, Somontano, Tarragona, Terra Alta, Utiel-Requena,Valderorras en Madrid. Totale opp. garnacha tinta wijngaard: 170.836 ha.

Graciano

 

Blauwe, druif met een lage opbrengst die zeer gewaardeerde wijnen geeft. Jonge wijnen van graciano druiven, zijn hard en hebben veel tannine, maar ontwikkelen zich op een buitgewone manier tijdens het Crianza proces op hout en fles. Daarom wordt deze druif gebruikt in de gran Reserva wijnen van Rioja en Navarra. Door zijn lage opbrengst is de graciano-druif niet wijdverspreid. Ze wordt in de wijngaard zelf veel gebruikt samen met andere druiven. Door de nadruk die Rioja sinds de D.O.C. toekenning legt op topkwaliteit, is de graciano weer volop in de belangstelling.

Loureira Blanca

 

Witte druif van hoge kwaliteit uit Galicia. Geeft zeer aromatische wijnen. Wettelijk toegestaan ras in de D.O. Rías Baixas en Ribeiro. Er bestaat ook een blauwe loureira druif maar die is zeer schaars.

Loureira Tinta

 

Witte druif van hoge kwaliteit uit Galicia. Geeft zeer aromatische wijnen. Wettelijk toegestaan ras in de D.O. Rías Baixas en Ribeiro. Er bestaat ook een blauwe loureira druif maar die is zeer schaars.

Macabeo

 

Witte druif (ook wel viura genaamd). Een van de basisrassen voor de mousserende wijn Cava. Komt vooral voor in Cataluña, Badajoz, La Rioja, Tarragona en Zaragoza. Basisdruif voor de D.O.’s Rioja, Costers del Segre, Navarra, Penedés, Somontano, Tarragona en Terra Alta. Totale opp. macabeo wijngaard: 35.852 ha.

Malvasia

 

Witte druif uit Griekenland die aromatische wijnen met een individueel karakter geeft. Staat vooral in Valencia, Zamora en Canarische Eilanden. Totale opp. malvasía wijngaard: 14.460 ha.

Mazuela

 

Blauwe druif, die robuuste, evenwichtige wijnen voortbrengt en goed samengaat met de garnachadruif. Wijd verspreid over Cataluña en in Rioja.Wordt beschouwd als een van de voornaamste druiven van de D.O.'s Costers del Segre, Penedés, Tarragona en Terra Alta. Totale opp. mazuela wijngaard: 11.753 ha.

Merseguera

 

Een witte druif die men vindt in Valencia (69%), Tarragona en Alicante. Een belangrijke druif voor de D.O.’s van Valencia. Totale opp. merseguera wijngaard: 19.463 ha.

Mencia

 

Blauwe druif die volgens recente studies veel gelijkenis vertoont met de cabernet franc (gemeenschappelijke voorouder). Geeft wijnen van zeer hoge kwaliteit. mencía is een van de voornaamste druiven in de D.O.’s Valdeorras en Bierzo. Totale opp. mencía wijngaard: 8.850 ha.

Merlot

 

Blauwe druif uit de Bordeaux die zeer aromatische en fijne wijnen geeft. Na cabernet-sauvignon, is het de meest voorkomende blauwe druivesoort ter wereld. In Spanje wordt ze in Ribera del Duero verbouwd (heraanplanting is echter niet toegestaan),en in Cataluña en Navarra.

Moscatel

 

Witte druif met groot aromatisch potentieel en een hoog suikergehalte. Ze levert zeer karakteristieke wijnen op, maar wordt ook vaak als tafeldruif verkocht. Komt in heel Spanje veel voor, vooral in Málaga en Valencia. Wordt beschouwd als de hoofddruif van de D.O.'s Málaga en Valencia (versterkte wijnen en vinos de licor). Totale opp. moscatel wijngaard: 15.90 ha.

Monastrell

 

Zeer zoete, hoge-opbrengstdruif die wijnen geeft met een diepe kleur en een behoorlijk alcoholpercentage. Deze blauwe druif wordt verbouwd in Murcia (52%), Alicante, Albacete en Valencia, en is de belangrijkste druif in de D.O.'s van Alicante, Almansa, Jumilla, Valencia en Yecla (zie ook Moristel). Totale opp. monastrell wijngaard:108.138 ha.

Parellada

 

Witte druif met hoge opbrengst en van hoge kwaliteit. Een van de belangrijkste druiven voor Cava. Komt veel voor in Tarragona (59%), en Lérida. Eveneens de voornaamste druif in D.O.'s Costers del Segre, Penedés, Tarragona. Totale opp. parellada wijngaard: 6.775 ha.

Pedro Ximénez

 

Witte druif met hoog suikergehalte die over heel Spanje in meer of mindere mate voorkomt, vooral in Cordoba (68%), Badajoz, Málaga en Valencia. Een belangrijke druif in de D.O.'s Jerez, Málaga, Montilla-Moriles en Valencia.Totale opp. pedro-ximénez wijngaard: 26.875 ha.

Petit Verdot

 

Een zeer donkere druif voor rode wijn met een dikke schil en dus weinig gevoelig voor rotting. Petit Verdot is één van de toegelaten druivensoorten voor Bordeaux. Petit Verdot rijpt zeer laat waardoor er maar weinig gebieden zijn waar hij tot gehele rijpheid komt, namelijk enkel daar waar het langer warm blijft. Als hij dus de tijd gekregen heeft om goed te rijpen, geeft de Petit Verdot een peperige, gekruide, geurige wijn met veel smaak, sterke tannines, een paarsrode kleur en veel alcohol. Een enkele keer als monocépage maar meestal gemengd met andere.

Prieto Picudo

 

De prieto picudo is één van de hoofddruiven van de wijnen van de D.O. Tierra de Leon. Geeft de wijnen een diepe kleur ( prieto betekent donker in Spaans ), een aanzienlijke aciditeit, veel suiker en tanines. Gebruikt in rosés en diepgekleurde rode wijnen als single of gecombineerd met mencia of tempranillo. Laat zich goed ontwikkelen op houten vaten. Groeit best op moeilijk terrein, hete en droge omstandigheden en kan goed tegen droogte.

Riesling

 

Witte, hoogwaardige druif met een karakteristiek aroma. Komt oorspronkelijk van het Rijngebied. In Spanje vooral in Cataluña en in sommige delen van Murcia.

Sauvignon blanc

 

Witte druif, oorspronkelijk uit Frankrijk. Doet het goed in Crianza wijnen, vooral in Rueda en Cataluña.

Sousón

 

Blauwe druif. Behoort tot de vele druiverassen die oorspronkelijk uit Galicia komen en zeer schaars zijn. Komt voor in de reglementering voor de D.O.'s Rías Baixas en Ribeiro.

Tempranillo

 

De finesse en uitstekende aromatische kwaliteiten van deze blauwe druif, maken haar tot de ster van alle Spaanse druiverassen. In sommige streken krijgt deze druif een andere naam: ull de llebre in Cataluña, cencibel in Castilla-La Mancha, Tinto fino, Tinto país en tinta de toro in Castilla-León. Komt veel voor in Burgos, Rioja, Alava, Cuenca en Ciudad Real en is een belangrijke druif in de D.O.’s Rioja, Costers del Segre, La Mancha, Penedés, Ribera del Duero, Somontano, Utiel-Requena, Valdepeñas, Cigales, Toro en Madrid. Totale opp. tempranillo wijngaard: 33.633 ha.

Treixadura

 

Witte druif, oorspronkelijk uit Galicia. Een van de meest aromatische van alle Galicische rassen; de aanplant word aangemoedigd. Wordt beschouwd als hoofd-variëteit in de D.O. Ribeiro.

Verdejo

 

Zeer hoge-kwaliteitsdruif. Is een van de beste Spaanse witte druiverassen. Geeft zeer aromatische, zachte wijnen met en glycerine. Staat veel in Valladolid (69%), Segovia en Avila. Hoofd-variëteit in de D.O. Rueda. Totaal opp. verdejo wijngaard: 7.041 ha.

Viognier

 

geeft een witte wijn vooral gevonden in Frankrijk en Californië. In de Rhône als mengeling maar in warmere klimaten gekend om een krachtige wijn op zich te maken.

Viura

 

Witte druif (ook wel Macabeo genaamd). Een van de basisrassen voor de mousserende wijn Cava. Komt vooral voor in Cataluña, Badajoz, La Rioja, Tarragona en Zaragoza. Basisdruif voor de D.O.’s Rioja, Costers del Segre, Navarra, Penedés, Somontano, Tarragona en Terra Alta. Totale opp. macabeo wijngaard: 35.852 ha.

Xarel-lo

 

Witte druif die samen met de macabeo en parellada het basistrio vormt voor de Cava wijnen. Brengt zeer aromatische wijnen voort en is een belangrijke druif voor de D.O.’s Alella (onder de naam pansà), Costers del Segre, Penedés, Tarragona en Cava. Totale opp. xarel-lo wijngaard: 17.065 ha.