D.O. Yecla

 

De Appellatie

 

Kort Overzicht

Bodega's: CASTAÑO

DO YeclaYecla, ooit een boerenstadje en tegenwoordig een meubelmakerscentrum, wordt omringd door bijna 13.500 hectare wijngaard. Ongeveer éénderde ervan is geclassificeerd voor het maken van D.O.-wijnen.
Het wijnbouwgebied, dat geheel binnen de gemeente Yecla valt, is aan alle kanten omringd door andere D.O.’s: Jumilla in het zuiden en westen, Almansa aan de noordkant en Alicante in het oosten.
Als overgangsgebied tussen de meseta en de vlakte richting Middellandse Zee, is D.O. Yecla omringd door lage bergen en glooiende siërra’s, waarbij de wijngaarden zijn aangeplant op hoogtes tussen de 400 en 700 meter boven zeeniveau. De stad Yecla zelf ligt op een kleine heuvel in het centrum van het gebied.
De bodem is goed: een kalkstenen basis, een dikke bruine onderlaag met uiteengevallen koolstof en een lichte zanderige bovenlaag met verspreid wat kleiformaties. De bodem heeft een laag organisch gehalte maar is zeer gezond en diep en is goed doorlaatbaar.
Het klimaat in Yecla is continentaal mediterraan met zeer hete zomers (maximumtemperatuur 38-39ºC) en milde winters. Vorst en hagel zorgen soms voor problemen, storm komt zelden voor. De hoeveelheid regen is wat groter in het voor- en najaar en komt vaak in de vorm van zware stortbuien.
 

Druivensoorten :

 

Meer uitleg

 


 

 

Rode en rosé wijnen:

Cabernet Sauvignon, Garnacha Tinta, Merlot, Monastrell, Syrah, Tempranillo

 

 

Witte wijnen:

Airen, Macabeo, Malvasia, Merseguera

 

 

Enkele cijfers:

Yecla

 

  • Opgericht in 1982
  • Gemiddeld uren zon/jaar : 2600 – 3000
  • Gemiddelde neerslag/jaar : 300 – 400
  • Max toegestane opbrengst : 6.000 kg/Ha
  • Equivalent aan : 42 Hl / Ha
  • Aantal Bodega's : 41

 

 

[Bron: Consejos Reguladores van de Denominaciones de Origen]