D.O. Valencia

 

De Appellatie

 

De Appellatie

Kort Overzicht

Bodega's: RAFAËL CAMBRA

DO ValenciaDe wijngaarden in de D.O. liggen alle in de provincie Valencia, maar in tegenstelling tot zijn befaamde markttuinen (‘huerta’) liggen ze ver uit de stad, ten noordwesten en zuiden ervan. De meeste liggen minstens 30 km verderop in het binnenland en zijn vaak in dalen verscholen. Over het algemeen varieert de onderlaag van laagland alluviaal materiaal tot hoogland kalksteen, hoewel er in het tussenliggende gebied ook klei te vinden is. De bovenlaag varieert van geërodeerd kalksteen in de westelijke laaglanden tot zanderige grond in de hooglanden.
Er zijn vier subzones: ten noordoosten van de stad ligt Valentino, het grootste wijnbouwgebied, dat vanaf de kustvlakte steil omhoog klimt richting het binnenland. Deze subzone is weer in drie geografisch onderscheiden gebieden te verdelen: Cheste en Marquesado op een hoogte van 175-180 meter met bruine of roodbruine kalkstenen bodem; Campos de Liria op 260 meter – waar de bodem lijkt op die van de lager gelegen hellingen – en Serrania op 550 meter met bruine kalksteen op een stevige onderlaag. De tweede subzone ten westen van Valentino is Altu Turia op 625 meter met een meer zanderige bodem. De derde subzone die grenst aan de westelijke stadsgrens is Moscatel, stijgend van zeeniveau tot 100 meter. Tenslotte ligt Clariano apart van de andere drie subzones ten zuiden van de stad Valencia, dichtbij Játiva (ook Xátiva geheten) en Gandía. Geografisch is dit gebied in tweeën onder te verdelen; in het oostelijke deel lijkt de bodem op die van Valentino op een hoogte van 350 meter. De Valle de Albadia heeft een hoger kleigehalte onder zijn bruinen kalkstenen toplaag.
De aan de kust gelegen wijngaarden van Valencia hebben een duidelijk mediterraan klimaat, maar de meerderheid van de wijnstokken groeit in het binnenland in een continentaal klimaat, waar de temperatuur zelfs in zomernachten soms dicht bij het vriespunt komt. Een temperatuurverschil van 30 ºC binnen 24 uur is zelfs in het rijpingsseizoen niet ongewoon. Sommige hoger gelegen gebieden zijn woestijnachtig of bijna woestijnachtig. Hagel komt zo nu en dan voor in het gehele gebied en men weet dat stormen soms de wijnstokken in Cheste kunnen beschadigen.
 

Druivensoorten :

 

Meer uitleg

 


 

 

Rode en rosé wijnen:

Bobal, Cabernet Sauvignon, Garnacha Tinta, Merlot, Monastrell, Syrah, Tempranillo

 

 

Witte wijnen:

Bobal, Cabernet Sauvignon, Garnacha Tinta, Merlot, Monastrell, Syrah, Tempranillo

 

 

Enkele cijfers:

Valencia

 

  • Opgericht in 1957
  • Gemiddeld uren zon/jaar : 2160
  • Gemiddelde neerslag/jaar : 400
  • Max toegestane opbrengst : 17.500 kg/Ha
  • Equivalent aan : 129 Hl / Ha
  • Aantal Bodega's : 76

 

 

[Bron: Consejos Reguladores van de Denominaciones de Origen]