D.O. Toro

 

De Appellatie

 

Kort Overzicht

Bodega's: ESTANCIA PIEDRA; MAURODOS; REJADORADA

DO ToroAls historisch wijnbouwgebied heeft Toro de laatste vijftien jaar een enorme comeback gemaakt. Zijn rijke, rijpe en krachtige rode wijnen, gemaakt van de inheemse Tinta del Torodruif, lieten hun mogelijkheden zien nadat een nieuwe generatie goed opgeleide oenologen hier aan het werk ging en de noodzakelijke investeringen in roestvrijstalen materiaal gedaan waren. In het laatste decennium heeft er daarnaast een gestage verbetering in de oogstmethodes plaatsgevonden.
Wat de rode wijnen uit Toro zo bijzonder maakt – en wat hen al sinds de Middeleeuwen beroemd maakt – is de combinatie van uitzonderlijke kracht, fruitigheid, frisheid én zuurgraad, naast het vermogen om goed te ouderen.
De wijngaarden van de D.O. Toro liggen ten noordwesten van de D.O. Rueda en zijn verdeeld tussen de zuidelijke districten Zamora – het grootste gedeelte – en Valladolid. Ze zijn genoemd naar het district (‘comarca’) en het kleine, historische marktstadje Toro, dat in het noorden van het wijnbouwgebied aan de Duerorivier ligt.
De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 650 en 825 meter en lopen voornamelijk vanuit de Duero door glooiend landschap richting het zuiden. Ten noorden van de rivier zijn de wijngaarden rond Morales de Toro en Pedrosa del Rey later aan de D.O. toegevoegd. Alluviale bodem van de rivier en zijn aanvoerrivieren, de Guarena, Talanda en Hornija, overheerst in de dalen en omgeving rond de rivieren. In het noorden is de bodem kalksteenachtig. Verder van de rivier af is de toplaag droog en zanderig met een rotsachtige onderlaag met een laag organisch gehalte maar een goede afwatering.
 

Druivensoorten :

 

Meer uitleg

 


 

 

Rode en rosé wijnen:

Garnacha Tinta, Tinta de Toro (Tempranillo)

 

 

Witte wijnen:

Malvasia, Verdejo

 

 

Enkele cijfers:

Toro

 

  • Opgericht in 1982
  • Gemiddeld uren zon/jaar : 2600 – 3000
  • Gemiddelde neerslag/jaar : 300 – 400
  • Max toegestane opbrengst : 6.000 kg/Ha
  • Equivalent aan : 42 Hl / Ha
  • Aantal Bodega's : 41

 

 

[Bron: Consejos Reguladores van de Denominaciones de Origen]