D.O. Rueda

 

De Appellatie

 

Kort Overzicht

Bodega's: ALVAREZ Y DIEZ

DO RuedaDe D.O. Rueda en de stad met dezelfde naam liggen ongeveer 170 km ten noordwesten van Madrid in Castilië en León.
Dit is vlak, maar hoog gelegen mesetagebied met brede horizons en zachtglooiende heuvels. De wijngaarden zijn verdeeld over drie districten: de meerderheid ligt in Valladolid, maar de overige liggen in Avila en Segovia.
De Duerorivier stroomt van oost naar west door het noordelijk deel van het wijnbouwgebied. Dichtbij de rivier vindt men leemachtige, alluviale bodem met een kalksteengehalte tot 24%. In het zuiden is de bovenlaag bruin en zanderig met een onderlaag van zandsteen en klei. De afwatering is goed, de grond is redelijk rijk aan ijzer en is over het algemeen makkelijk te bewerken.
De hoogte van het gebied varieert van 600 tot 780 meter.
Het klimaat in Rueda is continentaal en winderig. De temperatuur zakt in de winter fors onder het vriespunt en er kunnen strenge vorst, mist, storm en hagel voorkomen. In de zomer zijn er lange, hete dagen met een ononderbroken hoeveelheid zon, hoewel de temperatuur niet zo hoog stijgt als de maxima op de zuidelijke meseta; ook komen er stormen voor.
 

Druivensoorten :

 

Meer uitleg

 


 

 

Rode en rosé wijnen:

Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot, Tempranillo

 

 

Witte wijnen:

Sauvignon Blanc, Verdejo, Viura

 

 

Enkele cijfers:

RuedA

 

  • Opgericht in 1980
  • Gemiddeld uren zon/jaar : 2.700
  • Gemiddelde neerslag/jaar : 400
  • Max toegestane opbrengst : 10.000 kg/Ha
  • Equivalent aan : 72 Hl / Ha
  • Aantal Bodega's : 36

 

 

[Bron: Consejos Reguladores van de Denominaciones de Origen]