D.O. Penedès
De Appellatie
Kort Overzicht
Bodega's: ALEMANY Y CORRIO; CAN BONASTRE; CA N'ESTELLA;
RAFOLS DEL CAUS
Het wijnbouwgebied ligt grotendeels in het zuidelijke deel van het district Barcelona, met één subzone – Bajo-Penedès (Baix-Penedes) – die overloopt in het district Tarragona. Vilafranca del Penedès is de belangrijkste wijnproducerende stad.
Is eveneens een wijngebied van circa 27.500 hectare groot.
Er heerst hier een mediterraan klimaat, de zomers zijn warm en de winters zijn mild. Desondanks zijn er als gevolg van de zeer gevarieerde wijnbouwzones veel verschillende microklimaten.
In de winter waait hier de Tramontanawind, maar deze is getemperd tegen de tijd dat hij in dit gebied arriveert.
De Siërra de Montserrat beschermt de wijngaarden tegen de koude noordelijke winden.
Men vindt er wijngaarden tussen zeeniveau en 750 meter hoogte.
De bodem is in alle drie de gebieden vergelijkbaar: rijk aan fosfor, arm aan kalium en met een gemiddelde van ongeveer 20% kalksteen door het gehele gebied.
In de laaglanden is de bodem meestal zanderig. In hoger gelegen gebieden komt het kalksteen als kalk aan de oppervlakte; daar domineert klei.
Druivensoorten :
Rode en rosé wijnen: |
Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Garnacha Tinta, Cariñena, Monastrell, Samsó, Merlot |
|
|
Witte wijnen: |
Macabeo, Xarel-lo, Parellada, Subirat-Parent, Chardonnay |
|
|
Enkele cijfers:
- Opgericht in 1960
- Gemiddeld uren zon/jaar : 2.350
- Gemiddelde neerslag/jaar : 525
- Max toegestane opbrengst : 10.500 kg/Ha
- Equivalent aan : 73 Hl / Ha
- Aantal Bodega's : 153
[Bron: Consejos Reguladores van de Denominaciones de Origen]