Castilla y León

 

De Appellatie

 

Kort Overzicht

Bodega's: DEHESA DE CADOZOS; DEHESA DE RUBIALES; LUNA BEBERIDE; MAURO

DO BierzoCastilla y León is een groot gebied, globaal ten noordoosten van Madrid, met een oppervlakte van 94.147 km².
Eén van Spanjes meest uitgestrekte regios. De wijnstreken situeren zich in hoofdzaak op de bekende Castilliaanse hoogvlakte of Meseta.
De rivier de Duero speelt hier een hoofdrol, waarrond heel wat van de gekende appellaties zijn gegroepeerd, Ribera del Duero op de eerste plaats.
In dit gebied spelen de Tinto fino, Verdejo en Mencia de hoofdrol.
Dé topper uit Castillo y Léon is de Mauro, reeds jaren één van de meest gegeerde "landwijnen" uit Spanje. Mariano Garcia, jarenlang oenoloog bij de alom gerenommeerde bodega "Vega Sicilia" heeft de Mauro gesticht.
Een aantal jaren geleden besloot Garcia namelijk om zijn eigen wijn te produceren. En met zeer veel succes want momenteel is Mauro één van de grootste "concurrenten" van de wijnen uit de Toro streek! De wijngaarden van Garcia liggen vlakbij en in de regio Toro. De wijnen gemaakt buiten de regio Toro (amper 7 kilometer buiten de grens) krijgen de classificatie Vino de la Tierra de Castilla y Léon. Maar de wijnen moeten absoluut niet onderdoen!
De vaak extreme klimatologische omstandigheden zorgen ervoor dat hier topwijnen vandaan komen. Heel wat gebieden in deze streek die minder bekend zijn, zijn volop in ontwikkeling en zullen in de toekomst nog van zich laten horen.
 

Druivensoorten :

 

Meer uitleg

 


 

 

Rode en rosé wijnen:

Tinto Fino, Mencia

 

 

Witte wijnen:

Verdejo

 

 

Enkele cijfers:

 

  • Gemiddelde jaartemperatuur : 11,8 °C
  • Gemiddeld uren zon/jaar : 3.000
  • Gemiddelde neerslag/jaar : 450
  • Max toegestane opbrengst : kg/Ha

 

 

[Bron: Consejos Reguladores van de Denominaciones de Origen]